Samlade tips för livspusslandet under småbarnsåren

 
Tips för livspusslet
 

Vi har samlat tips och råd för att klara livspusslet från några av våra kloka medlemmar och föreläsare.

1. Våga utmana din själv, i stort och smått
Tänk oftare – vad är det värsta som kan hända:
om vi serverar köpt mat till gästerna
om vi inte bäddar sängarna på en hel vecka
om blommorna dör
om jag kontaktar den där personen som verkar så inspirerande för att träffas över lunch
om jag berättar för mitt team på jobbet vad jag helst vill göra mer av
om jag inte träffar barnen på två kvällar i rad och istället gör något för mig själv
om jag inte tar på mig uppgifter under ett möte
om jag blottar mina svagheter och ber om hjälp
om jag är tyst även om jag upplever tystnaden som obekväm
om jag skippar jante och berättar vad jag är bra på
om jag nöjer mig med Good Enough en vecka

Emelie Lindén och Ylva Bäckström, f-gruppen

2. Steal with pride!

Vårt andra tips är att stjäla andra personers framgångsrecept och anpassa dem till din situation. Du kan börja med att välja de tips nedan som passar dig!

Ylva Bäckström, Marknads- och försäljningschef Cellaviva och Emelie Lindén, Management Consultant Samsari.

3. Delegera, delegera och delegera =)

Det finns nån som definitivt är minst lika bra som dig själv att göra det som behöver göras. Du är inte oumbärlig.

Andreas Jonson, Auktoriserad revisor | Director, PwC

 4. Tuffa perioder kommer – det går att avlasta

Ett tips jag snott från Nordenchefen på LinkedIn. Ser ni en tuff (längre) period framför er? Gör en lista med allt som behöver göras för att få det att gå runt. Kryssa för det som tillför värde utifrån relation till partner och barn. Lej ut resten.

Vi lägger periodvis en hel del pengar på livspusslet då vi ser att det tar bort skav och onödig stress i vardagen. Ur vårt perspektiv är inte det en kostnad utan en investering i vårt välmående och vår relation till varandra.

5. Cykla eller gå till jobbet.

Restiden omvandlas till 0 om du kan använda den som motion du ändå skulle vilja ha utförd. Om du dessutom sparar pengar på detta borde det kunna innebära att du behöver jobba något mindre, eller kan köpa fler tjänster.

David Ranner, Service Area Manager Collaboration at PwC

6. Outsourca så mycket det bara går

Förstå värdet av tjänster. Istället för att stå och hänga tvätt/ torka disk en måndag kl. 21 så kan man köpa dom timmarna, strunta i att handla efter föris med griniga barn utan beställ maten på nätet. Det är inte så dyrt som många tror och mycket annat kan vara värt att spara in på för att istället lägga pengar på detta och få behålla hälsa och minska stressbelastningen på hela familjen (som det faktiskt är om man är två heltidsarbetande med barn).

Mari Nilsson, Partner på Expense Reduction Analysts

7. Använd resan, involvera din partner och delegera

1. Jag läser stora delar av jobbmailen på väg till och från jobbet på tunnelbanan. På så vis frigör jag lite arbetstid på jobbet för att kunna gå hem tidigare och vara med min son.

2. Jag involverar min partner i allt hemma vilket gör att vi har bra kommunikation och har ett delat ansvar för t.ex. matlagning, inhandling, aktiviteter etc.

3. Jag stänger av push funktionen på mail när jag är hemma. På så vis är jag en 100% närvarande mamma hela tiden när jag är hemma. Jag och min familj mår mycket bättre av det.

4. Delegera smart och tydligt, både hemma och på jobbet.

Irma Karat Dzindo, Gruppchef SWECO

8. Fördela jämt hemma – både nytta och nöjen

Välj rätt partner att jämt fördela såväl nytta som nöje med och gå regelbundet igenom vad som behöver hända de närmsta 1-2 veckorna.

Kajsa Björn, Sektionschef, ÅF

9. En lapp som påminner om att prioritera

Jag fick ett tips en gång om att sätta en lapp vid sidan om datorn som säger: Måste du göra detta? Det hjälper mig att alltid reflektera och ifrågasätta varje uppgift, är det här något som jag faktiskt måste göra eller som någon annan kan göra.

Lina Vettegård, Konsultchef, Edward Lynx

10. Gör det du tycker om och tyck om det du gör!

Ibland har vi en tendens att fokusera på det som vi INTE hinner med eller som vi anser att vi BORDE göra – snarare än på det vi faktiskt VILL. Mitt bästa tips är att byta ut alla ”jag måste” till ”jag vill”. Går du mer på lust snarare än krav och förväntningar har du roligare och blir en bättre, gladare och modigare version av dig själv.

Jennifer Hässler Wallenborg, Coach och grundare av JHW Coaching

11. Gör en egen plan annars gör någon annan en åt dig!

1. Sätt upp 3 mål; Ett socialt – något du gör för att hålla dig nära dem som ger dig energi. Ett på jobbet – som ger dig ett nytt resultat. Ett för dig – vad är det du väntat med att göra? Börja med det enklaste.

2. Ha en kickoff med din partner/familj där ni talar om mål önskningar och behov för året som kommer.

3. Sover du dåligt en längre tid, ta tag i problemet innan det växer. Vakna och var fantastisk

4. Börja med det viktigaste först! Få det gjort och du når längre.

Barbara Westertaklax, Karriärrådgivare och kbt terapeut

12. Låt pengarna jobba för dig

En sparad krona i en indexfond kommer över 20 år med stor sannolikhet bli mer än fem kronor.

Jan Bolmeson, Rika Tillsammans

13. Ta hjälp, lägg 5 minuter och växla energinivå!

1. Om du har möjlighet, prioritera att skaffa hjälp med barnpassning så att du har minst 1-2 kvällar i veckan du kan ägna åt spontanaktiviteter – om du vill!
2. När något nytt dyker upp på to-do listan, ägna 5 minuter åt det. 5 minuter räcker för att antingen lösa det på en gång eller för att skapa en plan för hur du ska ta dig an uppgiften. Det tar bort känslan av all de där sakerna du ska göra “sen”, men som du inte riktigt vet hur du ska lösa
3. Öva på att bli bra på att växla energinivåer. Om du har 10 viktiga saker att göra, tänk bara på det du ska ta dig an för stunden. Stressa inte upp dig inte för de 9 andra sakerna, de kan ligga och puttra vid sidan av så länge.

Katarina Tranäng, Deployment Strategist at Palantir Technologies

14. Skapa en tydlig målbild

För att behålla balansen mellan familj och jobb är att vi har skapat en tydlig gemensam målbild hemma där vi månadsvis har ett uppföljningsmöte (över gott vin och goda ostar :). Fördelen med att göra detta är att genom att ha konkreta mål och aktiviteter på hemmaplan balanserar jag upp alla konkreta mål och deadlines på jobbet. Tidigare, när vi inte hade mål på hemmaplan var det lätt att saker där hemma fick stryka på foten eller sköts upp då det inte ansågs lika viktigt (för ingen hade ju sagt när det skulle vara klart).

Det kan låta väldigt nördigt att tillämpa målstyrning på hemmaplan, men det har för oss bara sedan i somras resulterat i att barnen går färre timmar på dagis, jag jobbar färre övertidstimmar, vi har bättre koll på vår ekonomi och är mer välmående då vi tränar mer. Allt detta utan att göra avkall på att jag levererar bra på jobbet.

Louise Brask, Strategichef SOS Alarm

15. Ingen är som du och det är din absoluta styrka

Välj ett arbete och arbetsgivare som låter dig utvecklas och som du vill utvecklas med.

Anna-Karin Sundelius, Sustainability Manager at H&M’s Design & Buying organisation

16. Våga stå upp för dina val utan dåligt samvete

Diskutera med andra som gjort resan före dig. Plocka godbitarna och hitta ett upplägg som kan fungera för dig, din familj och ditt företag. Våga stå upp för det utan att ha dåligt samvete.

Anna Pontén, Partner, Human Resources and Talent, Deloitte AB

16. Jobb på dagen och barn på kvällen

– det är den bästa modellen. För att återhämta sig och inte bli splittrad, öppna inte upp datorn i soffan på kvällen utan dela upp dagen i åtskilda ”jobbpass och hemmapass”.

Gabriella Ringvall, Konsult och förändringsledare, gabriella@andthebrain.se

17. Sammanfatta hela familjens dag tillsammans med barnen på kvällen
Dela med er om vad ni varit med om, vilka tankar som går – det är som ett styrverktyg i livet – se vart du är påväg, inse vad som berör eller stör dig, knyt ihop säcken och lugna tankarna före sömnen.

Lämna mobilen i hallen när du kommer hem = ha fokus på familjen när du är med familjen

Liselotte Näslund, Musikagent på Live Nation

18. Var sann mot dig själv och sluta vara alla till lags.
Skapa struktur, prioritera, våga tacka nej och be om hjälp när det behövs.

Lotta Westerlund, Ekonom och snart diplomerad coach

19. Turas om att hämta och lämna med grannarna
Hitta hjälp hos grannar som har barn på samma förskola el dagmamma. Vips så försvinner 50% av logistiken och dessutom får barnen naturliga lekkompisar och andra vuxenförebilder.

Malin Gullbäck Söderbäck, HRCoachen.se

20. Involvera barnen, bästa vännerna och hemkörning

1. Sätt klockan på 10 minuter och få med hela familjen på ett plocka-race hemma för att slippa plocka allt själva. Har ni gamla stegräknare så tycker barnen det är kul!

2. Stryk veckans kläder på söndagseftermiddagen med en skön podd i öronen.

3. Byt barnvaktskväll med bästa vännerna. Vi tar deras barn fredag kväll och de våra på lördagskvällen. Gå på bio/middag med din partner!

4. Handla all mat på Hemköp.se, bara 20 kr i hemkörningsavgift!

Annelie Furustad, CIO, Indiska

21. Avsätt tid för ET
Mitt tips är att avsätta tid för Egen Tid, i kalendern. Det som inte står i outlook finns inte, så blocka tid i kalendern, skriv ET och använd denna tid för att tex ta en paus utanför kontoret. En halvtimme i friska luften ger möjlighet till återhämtning och ger mig ny energi! Som arbetsgivare tycker vi att det är viktigt att erbjuda en flexibel arbetsmiljö till våra anställda. Detta tror jag är en nyckel till att få ihop livet under småbarnsåren!

Andrea Haag, Director Unmanned, Sales & Communication, OKQ8 Scandinavia

22. Ha gott samvete när du går till jobbet
Tycker du att det är jobbigt att börja jobba och vara ifrån dina barn efter föräldraledigheten? Fundera över hur du vill att samhället ska se ut när de är vuxna och sök ett jobb som hjälper till att uppfylla det. Både karriären och glädjen får en skjuts när du har gott samvete av att gå till jobbet!

Marie Bemler, Development Engineer, Scania

23. Gör fyra strategiska val  
1. Hitta rätt partner
2. Hitta rätt arbetsgivare
3. Hitta rätt chef
4. Prioritera

Lite mer utförligt: Ta hand om dig själv! Träna/ha egen tid. Planera veckan tillsammans med din partner – hjälp varandra. Ta hjälp av släkt, grannar, andra föräldrar. Ha ett ”normalläge” för hämtning/lämning. Låt barnen hjälpa till hemma. Köp matkasse/handla i närbutiken. Prioritera och sänk ambitionerna. Skratta när det går åt pipan!

Marianne Ekstedt, Director Employer Branding,  Scania CV AB

24. Ta chansen att lära känna nya människor! 
En fantastisk möjlighet att skaffa nya vänner som du kan utvecklas tillsammans med både i din roll som förälder och i din karriär.

Emma Ingestad, OKQ8

25. Sänk förväntningarna

“Det finns inget livspussel – det är du själv som skapar det.” Agnes Wolds diskuterar det moderna livspusslet i hennes senaste bok: Summerat i en mening: sänk förväntningarna och ägna dig åt det absolut mest grundläggande i livet tills det värsta småbarnskaoset är över.

Hedvig Vanerell

26. Känn efter, be om hjälp och kommunicera

  1. Våga be om hjälp.

  2. Kommunicera, kommunicera, kommunicera med varandra.

  3. Våga känn efter. Hur mår jag egentligen? Våga säga stopp om det inte känns bra. Var ärlig mot dig själv.

Maria Andersson

27. Ett ord – ger insikt och ett roligare liv

Prova att börja byta ut ”jag måste göra” till ”jag vill göra”. Nya insikter och bättre fokusering men framför allt mycket roligare!

Louise Wittrup, Auktoriserad revisor, PWC

28. KIS

Keep It Simple

Ellinor Strömstedt. Project manager at SNS

29. Få energi genom motion till jobbet
Cykla, gå eller spring till och från jobbet – rensar hjärnan och ger massor av energi!

Åsa Lundmark, Project Manager Locum AB

30. Dela dina mål och tankar med din partner 
Var noga med att uttrycka vilka behov du har för att kunna nå dina mål

Elin Storm, Avdelningschef IKEA

31. Frukostdate ger kvalitetstid.

Vår son är extremt morgonpigg och vi lämnar honom redan kl. 7 på förskolan. En dag varannan vecka lämnar vi tillsammans och åker sedan till ett trevligt ställe och äter en gemensam frukost före jobbet. Kvalitetstid i vardagen den tiden på dygnet vi är pigga – guld värd!

32. En ny utmaning för den ena – lägg löneökning på ökat stöd i vardagen

När båda två gör karriär och är engagerade i sina jobb kan en ny möjlighet för en part väcka frågor om vad det innebär för den andre (tids som krävs hemma vs jobbet eller möjlighet att själv hoppa på en ny utmaning som dyker upp). För mig och min man är det väldigt viktigt att bibehålla en jämställd relation och att vi stöttar och peppar varandra i att nå våra mål. Vi har därför sagt att hela eller stora delar av en löneökning som en ny möjlighet innebär ska gå till att förenkla livspusslet och vardagssysslorna.

Maria Geijer, Commercial Manager & Cross Functional Leader, Telia Company 

Hasan Fransson