Drömmar från våren och lärdomar inför hösten

Våren 2020 var en annorlunda vår, vi var tvungna att ställa om och testa nya sätt för f-gruppen att samlas. Men vad vi lärde oss mycket! Och vad glada vi är att vi lyckades nå utanför Sveriges gränser, med deltagare i USA och Tyskland. Vi tog också med oss lite tips på hur du kan uppfylla olika drömmar.

Drömmar från våren

Så även om hösten blir annorlunda vet vi att den kommer att vara full av lärdomar den också, och full av möjligheter att ta ett steg närmare drömmen.

Drömmer du om nytt jobb?

Flera föreläsningar under våren handlade om hur vi kan se till att skaffa oss det där åtråvärda jobbet som vi verkligen verkligen vill ha.

Erica Fahlin, HR-specialist och skribent som driver flertalet affärsnätverk, gav oss tips på hur man kan använda föräldraledigheten till att ta nästa steg i karriären. Hennes tre bästa tips var:

  • Ta reda på dina styrkor.

  • Nätverka.

  • Sätt dig själv i förarsätet.

Att sätta sig i förarsätet för sin karriär och sitt nästa jobb var även något som Anna Stenbeck, konsult, rådgivare och internationell föreläsare på ämnet, verkligen tryckte på, för att fånga drömjobbet. Hennes tre bästa tips var:

  1. Använd jobbintervjun till att ställa de frågor du behöver svar på för att veta om arbetsplatsen och jobbet är något för dig.

  2. Fundera på om du är relevant för tjänsten och om tjänsten är relevant för dig.

  3. Var ärlig och äkta med dig själv, försök inte vara något annat än vad du är, det skapar bara osunda förväntningar.

När du väl har landat det där drömjobbet är ett tips att ha ett förväntanssamtal, det är viktigt i alla typer av jobbrelationer och projekt. Se till att ta reda på vad som förväntas av dig och var tydlig med vad du förväntar dig av andra. Det går utmärkt att applicera den typen av samtal även i familjerelationerna.

Drömmer du om att öka ditt kapital?

Att investera är något som många vill men många tycks också vara lite rädda för det. Visst är det en djungel att navigera i allt som aktiesparande innebär, men det är inte svårare än att du klarar av det! Tips från Adam Boley, grundare av aktiesparklubben Salakompaniet, är att tänka ut vad du vill med ditt sparande, vad är målet? Investera sedan i företag med hög avkastning på eget kapital och som tjänar samhället direkt eller indirekt. Se också till att du förstår företagets affärsidé, eftersom all investering innehåller ett visst mått av gissning så minskar osäkerheten om du i grunden förstår vad företaget gör.

Drömmer du om att starta eget?

Kristina Engstrand, näringslivsutvecklare, pratade om att ta chansen att starta eget under föräldraledigheten. En dröm som många när, men få vågar ta steget att fullfölja eller ens testa i liten skala. Kristinas tips var att tänka som ett barn och bara börja, gör det enkelt för dig. Ta det där första steget och gör något du gillar, sy en dregglis till exempel och lägg ut på Facebook, se vad det ger för nya idéer och möjligheter.

Drömmer du om att bli en bättre ledare?

Kanske ska du då testa kärleksfullt ledarskap. Johan Reunanen är managementrådgivare och partner på Cordial AB, och har utvecklat verktyg för kärleksfullt ledarskap. Han jobbar efter fyra dimensioner:

  • Ärlig kommunikation, säg det du menar och mena det du säger.

  • Respekt för varandras gränser – ta reda på vad medarbetare behöver för att prestera och må bra.

  • Tillit – lita på att medarbetarna vill utvecklas och har förmågan att lösa det som personen ansvarar.

  • Acceptans för verkligheten – se nyktert på verkligheten och utgå från det som faktiskt är och inte så man skulle vilja att det var.

Vilken dröm vill du närma dig under hösten?

f-gruppen fortsätter att bjuda på föreläsningar, både i fysisk och digital form. Bli inspirerad, nätverka med andra drivna föräldrar och se till att göra det mesta av din föräldraledighet. Nu kör vi!

Hasan Fransson