Best of f-gruppen, tips och tankar

Livet vid poolen ger mig tid att reflektera och samla ihop några av de tankar som inte blev färdigtänkta hemma i vardagen. Idag har jag samlat ihop en ”best of F-gruppen”-tips-lista med samlad input från olika kontakter som jag har träffat genom f-gruppen. Utan inbördes rangordning vill jag dela några tänkvärda tips och tankar med er. (läs gärna tidigare reflektioner här)

”Jag tackar nej till alla möten där jag inte har en tydlig roll och där det framgår varför jag skall delta”.
Hur cool och respektingivande är inte den inställningen?! Själv har/hade jag en tendens att gå på alla möten, vilka fyllde stora delar av dagen, och sen försöka jobba ikapp efteråt eller på kvällen. Dessutom satt många mötesdeltagare, liksom jag, ofta med mobilerna påslagna och svarade ”diskret” på mail och andra uppgifter under mötets gång för att vara ”effektiva”. Jag som brukar kalla mig effektiv har insett att min mötestaktik är långt ifrån just effektiv och bygger på rädsla att missa något. Ny mötestaktik ingår i min strategi framöver och jag är övertygad att den kommer gynna både mig och mina kollegor!

Använd ”jag vill” istället för ”jag måste”. Det handlar om att programmera sin hjärna att tänka mer positivt och att skapa en känsla av kontroll. De flesta av oss har i stor utsträckning möjlighet att göra ett stort antal val varje dag. Slentrianmässigt uttrycker vi ofta att vi ”måste” städa, handla, träna, ta bilen, gå på möten osv men i skälva verket är det val vi gör. Genom att istället använda ordet vill så kommer vi automatiskt att utvärdera våra val och inse att det mesta vi gör är något vi själva har valt att göra. Dagarna är med andra ord fyllda av saker vi har valt och därmed saker vi vill göra. Jag känner att jag blir gladare bara av tanken (vill du lära dig mer så har du chansen snart, i Stockholm)

Vid en SPIRA alumni-träff så bjöd vi in en HR-panel för att diskutera föräldraskap och hur vi föräldrar håller oss intressanta för arbetsgivare och rekryterare. En av de saker som en paneldeltagare uttryckte och som har väckte massor med tankar hos mig var följande.

”HR har oftast planer och — för att hantera alkoholism och utbrändhet hos de anställda men ingen mall för att hantera föräldraledighet eller för att stötta chefer vars medarbetare går på föräldraledighet.”

Det faktum att många ser på föräldraledigheten och föräldraskap som någonting positivt och utvecklande gör det ännu mer märkligt att många företag är så osäkra på hur de vill hantera medarbetare/talanger som får barn och säkra att dessa inte blir headhuntade under sin frånvaro! Jag väljer att dra slutsatsen att det finns en stor mängd chefer där ute som inte vet hur de skall hantera oss föräldrar – så vi får hjälpa dem på traven och själva berätta vad vi vill och var vi vill.

Nu vill jag lägga mig med min febriga bebis och sova henne frisk till en ny dag fylld av reflektioner från poolkanten!

PS. Dela gärna era best-of-tips som kommentarer till detta inlägg och läs mina tidigare reflektioner här.

 
Best of f-gruppen
 
Hasan Fransson