Dålig mamma eller Superkvinna?

Dålig mamma eller superkvinna

Inför vår långresa drabbades jag av hybris och jag köpte en hög med böcker som jag planerade att läsa. 11 veckor på en strand är ju ett ganska bra utgångsläge för att hinna med massa lektyr, kan man tro. Jag hann såklart inte läsa allt jag hade planerat men en bok på temat ”självförverkligande” hann jag med och den tänkte jag nu recensera här!

Säkert har ni sett boken “Dålig mamma eller Superkvinna” av Therese Albrechtson som lanserades i höstas med stor uppmärksamhet i media. Boken lyfter den svåra utmaningen i att vara mamma och samtidigt försöka lyckas med det vi kallar ”att göra karriär”. I boken intervjuas ett antal framgångsrika kvinnor från olika branscher och citat från dem varvas med Therese egna insikter på ett lättillgängligt sätt.

Boken är uppdelad i två delar där den första handlar om problematiken eller utmaningen för ”kvinnor i karriären” och den andra delen ger råd och tips för personer som försöker hantera utmaningen. Eftersom jag föredrar att fokusera på lösningarna så vill jag lyfta fram några av tipsen som presenteras i boken, nämligen att vara mer förlåtande mot dig själv och skippa perfektionismen, att ta hjälp, att välja rätt chef/ledning och rätt partner samt att sätta rimliga förväntningar utifrån din situation.

Det som slår mig när jag läser boken är hur mycket dessa framgående kvinnor har fått uthärda för att nå dit de är idag. Utbrändhet, skilsmässor och en stor portion kritik verkar vara standard för vad man kan vänta sig om man vill lyckas som ”karriärkvinna” på 2000-talet. Jag tycker att Therese lyckas med att blanda (mindre upplyftande) fakta om yrkeskvinnors hälsa, risk för utbrändhet och samhällets brist på jämställdhet med egna reflektioner och väl utvalda citat.

Trots att mycket av det som kommer fram kan kännas rent avskräckande så lägger jag ifrån mig boken med känslan av att allt är möjligt! Andra starka kvinnor har visat att det går att nå den absoluta toppen. Ok, de har alla stött på hinder och motstånd men säg den väg som utan kurvor och gupp leder rakt till målet. Jag känner också något av en skyldighet att fortsätta dessa kvinnors kamp, att lära av deras erfarenhet och att hitta vägar runt de hinder som uppenbarligen finns.

För er som vill lyssna på Therese så vill jag tipsa om en kommande f-grupps-föreläsning i Uppsala. Läs mer och anmäl er här

Eller se/lyssna på Therese här https://www.youtube.com/watch?v=RRf-jp1Mhy8

Hasan Fransson