Lotta Saxe om fördomar och att identifiera sina styrkor

 

Hon är byråchefen och rekryteringskonsulten som jobbat i många olika roller och branscher, från utbildningskoordinator till projektledare och marknadschef. Trots hennes tunga CV tror hon på snällhet och ödmjukhet. I hennes senaste roll som COO och rekryterinsgkonsult arbetar hon för att sprida kunskap kring en inkluderande rekrytering. Vi på F-gruppen vill veta hur får denna karriärkvinna arbetet och familjelivet att lira jämt? Vem inspireras hon av? Och hur bör vi tänka kring fördomar?


 

Hej Lotta, Vem är du?

Vem är jag… en medelålders småbarnsmamma mitt i karriären, haha. Jag skulle säga att jag är en kommunikativ relationsbyggare som gillar att testa nytt. Jag gjorde nyligen ett personlighetstest och det som stod ut var kanske att jag inte är så försiktig av mig. Jag är för det mesta glad och rätt snäll. Ju äldre jag blir desto viktigare tycker jag att det är att vara snäll. 

Jag jobbar som byråchef och rekryteringskonsult på Knack Konsulter & Rekrytering. Det innebär att jag både jobbar med byråns egen riktning och marknadsföring och med att matcha människor med rätt jobb och konsultuppdrag. Vi är en liten, nischad rekryteringsfirma som är specialiserade på digital kompetens inom kommunikation och marknadsföring. Jag jobbar också en hel del med jobbcoachning och utbildning, bland annat på Hyper Island. 

 
 

Lotta Saxe byråchef och rekryteringkonsult på Knack Konsulter & Rekrytering

 

Hur hamnade du där du är idag? 

Ja du, bra fråga! Jag halkade in i kommunikationsbranschen nästan av en slump när jag fick mitt första jobb som projektledare på en marknadsavdelning för snart tjugo år sedan, och sen dess har alla mina jobb varit inom kommunikation på ett eller annat sätt. Jag jobbade många år med kommunikationsutbildning och internationella relationer på Berghs School of Communication, och sen har jag jobbat både som marknadschef och som strategisk projektledare på ett par olika digitalbyråer. Men sen var det som att “the stars aligned” eller nåt åt det hållet, när Knacks grundare Anna Kleinwichs Magnusson bad mig ta det här jobbet för ett och ett halvt år sen.

Har du själv barn?

 

Ja jag har två härliga virvelvindar på 4,5 och snart 7. De är det bästa och det jobbigaste jag har varit med om i hela mitt liv.

 
 

På F-gruppens blogg gillar vi att inspireras av andra småbarnsföräldrar och deras upplägg kring arbete, familjeliv och karriär. Vilket upplägg har du själv kring att varva livet som förälder med arbete och karriär? 

Hehe om du frågar min partner får du nog höra att jobbet tar lite för stor plats. Skämt åsido, vi hämtar två dagar var i veckan och fredagar brukar vi försöka hämta båda två för att ha lite mer tid tillsammans hela familjen. Jag älskar mitt jobb, och därför tycker jag inte att det är något problem att varva, om jag ska vara helt ärlig stänger jag väl aldrig helt av jobbet utan det är liksom alltid en del av mig. Det funkar för mig, men det gäller ju att se till så förhållandet får utrymme också så att det inte bara blir det praktiska hemma, barnen och jobbet.


 
Jag älskar mitt jobb, och därför tycker jag inte att det är något problem att varva, om jag ska vara helt ärlig stänger jag väl aldrig helt av jobbet utan det är liksom alltid en del av mig. Det funkar för mig, men det gäller ju att se till så förhållandet får utrymme också så att det inte bara blir det praktiska hemma, barnen och jobbet.
— Lotta Saxe
 

 

Du har ju på ett inspirerande sätt lyckats ta dig an många olika roller och branscher inom yrkeslivet, utan att alltid ha den bakgrund som en kanske vanligtvis förväntas ha inom branschen (tänker exempelvis reklambakgrund för att jobba på Berghs). Hur har du lyckats gång på gång? Vad är din största take-away från denna resa?

Oj. Vilken bra fråga. Jag har inte riktigt tänkt på det sättet tror jag, och det kanske är just det som har gjort det? När jag coachar eller undervisar brukar jag ofta prata om att det är viktigt att identifiera vad du är bra på och tycker om så att du kan kommunicera det. I en jobbansökan till exempel, det är så lätt att allt fokus hamnar på det som har varit, vad har jag pluggat, var har jag jobbat, vad har jag gjort där… Framförallt när någon har kommit lite längre i karriären och har en massa erfarenheter och kunskaper med sig är det betydligt intressantare att veta vad personen vill göra framåt. Att se potentialen. Min största take-away är nog att inte tacka nej till möjligheter. Du ångrar sällan det du har gjort, däremot kan du gräma dig över det du inte har gjort.


 
I en jobbansökan till exempel, det är så lätt att allt fokus hamnar på det som har varit, vad har jag pluggat, var har jag jobbat, vad har jag gjort där… Framförallt när någon har kommit lite längre i karriären och har en massa erfarenheter och kunskaper med sig är det betydligt intressantare att veta vad personen vill göra framåt. Att se potentialen.
— Lotta Saxe

 

Vem eller vilka inspirerar dig i ditt arbete och varför?

Egentligen alla som kombinerar passion för det de gör med ett ödmjukt, generöst och trevligt sätt! Några exempel är Christina Knight som är en stor inspirationskälla när det kommer till jämställdhet, Binette Seck och Siduri Poli som är naturkrafter inom entreprenörskap och som alltid på ett positivt sätt jobbar för inkludering och mångfald. Innocent Mugenga, Abraham Asefaw och Rob Scotland är några andra goda vänner och förebilder när det kommer till kommunikation och utbildning. Och sist men inte minst förstås Anna Kleinwichs Magnusson som inspirerar mig i min vardag på Knack. Hon har sån glädje och “can do”-attityd i allt hon gör. När jag tänker efter inspireras jag nog framförallt av kvinnor i jobbet. Och POC*! Kanske för att jag vet att de har fått kämpa lite extra. 

*POC står för People of Color

Till vänster Lotta Saxe och Anna Kleinwichs Magnusson grundare Knack Konsulter & Rekrytering

Till vänster Lotta Saxe och Anna Kleinwichs Magnusson grundare Knack Konsulter & Rekrytering

 

Du engagerar dig mycket för att integrera mångfaldsfrågor i rekryteringsprocesser. Kan du ge några exempel på vanliga misstag som gör att företag tenderar att rekrytera alltför homogent?

Det mest klassiska är att gå på rekommendationer och personliga kontakter. Om du alltid bara rekryterar “någon som känner någon” är risken stor att du går miste om en massa värdefull kompetens!

Så för att rekrytera mer inkluderande, vad bör vi tänka på fortsättningsvis?

Det allra viktigaste är att se dina egna fördomar. Alla har dem, och om du inte vet vad de är kan du inte jobba emot dem. Hur får man syn på dem då? Jamen genom att hela tiden öppna upp för nya perspektiv, följa människor som är olika en själv. Sociala medier är fantastiska på det sättet! Du kan lära dig så mycket bara genom att tänka igenom vilka du följer! Om hela ditt flöde ser ut mer eller mindre som du är det en varningsklocka. Och då pratar jag förstås inte bara om utseende utan om bakgrund, erfarenheter, funktionsgrad, könsidentitet och könsuttryck, etnicitet och kultur, och inte minst ålder och socioekonomisk klass. Sen finns det förstås en massa konkreta tips till arbetsgivare som ska anställa, vi har en checklista på vår blogg som kan vara bra att ha med sig.

Tack Lotta för alla dina jättefina tips till F-gruppens följare. 

Om man vill följa dig, inspireras av eller arbeta med dig, var kan man nå dig?

Mig hittar ni under @lottasaxe och @knackrekrytering i de flesta kanaler. Jag är alltid nyfiken på att lära känna nya människor så skriv några rader på LinkedIn så connectar vi där!


 
 
 
 
Frida Smed