Kombinera karriär och föräldraskap

Om oss

Inför våra föräldraledigheter hade vi sett fram emot en vardag utan fokus på jobb och karriär. En period där vi bara skulle dricka latte, jollra med våra fina bebisar och njuta av lyckan och balansen i livet…. Som ni förstår så blev det inte riktigt som vi hade tänkt oss. Vi insåg båda ganska snart att vi saknade vuxensamtal, att utvecklas, att få inspiration och bekräftelse. Med varandra som bollplank började vi fundera över möjligheten att använda föräldraledigheten som en tid att reflektera och planera för framtiden. Och där föddes en idé…

Vi sökte efter ett forum där vi kunde träffa andra föräldralediga för att diskutera karriär och personlig utveckling och fann F-gruppen. Nätverket som startats av Emily Rosenqvist hade under en period arrangerat diskussions- och inspirationsträffar för föräldralediga men då Emily återgått till arbetet var verksamheten vilande. Vi kontaktade Emily för att diskutera möjligheterna att driva F-gruppen vidare, i vår tappning, och fick klartecken för detta!

Vi vill skapa förutsättningar för hållbara och utvecklande karriärer för föräldrar under småbarnsåren.

Efter en tids funderande och planerande så kom hösten 2014 och vi var redo att sjösätta våra idéer. Vi bjöd in våra vänner och bekanta samt det befintliga nätverkets medlemmar till ett första inspirationsseminarium för föräldralediga, i regi av ”F-gruppen 2.0”. Vi var jättenervösa. Skulle tillräckligt många dyka upp och skulle det fungera med alla barn i lokalen? I efterhand vet vi att vi inte hade behövt oroa oss. Sedan dag ett har det stått klart att vi inte är ensamma om detta behov. Nätverket har därför utvecklats i snabb takt och idag är vi över 1000 medlemmar och har verksamhet i Stockholm, Göteborg och Karlstad. En verksamhet som till stor del drivs av ideellt engagemang från alla våra fantastiska projektledare.

Vår ambition är att fortsätta att växa i Sverige. Genom befintliga och nya koncept vill vi bidra till att skapa möjligheter för hållbara och utvecklande karriärer för föräldrar under småbarnsåren!

Emelie Lindén
Grundare

Föräldrastatus: Mamma sedan dec 2013 till Hilma

Sån är jag: En tävlingsmänniska som älskar utmaningar, som tror på laget och att ha ett gemensamt mål att kämpa för. Jag växte upp på landet med relativt få människor i min närhet och kanske är det därför som jag nu passionerat nätverkar med allt och alla.

Min drivkraft: Vårt syfte är även min egen målsättning. Jag vill utvecklas, känna mig engagerad och samtidigt hålla en nivå där jag mår bra. Det är inte alltid det lättaste… men när jag träffar personer i nätverket som inspirerats eller när något initiativ som vi tror på lyckas, ger det en kick som är oslagbar.

Foto av Ylva
Ylva
Grundare

Föräldrastatus: Mamma till Bianca, född i januari 2014

Sån är jag: En pratglad och energirik värmländska. Jag har alltid hittat inspiration och energi i sällskap av andra människor. Trots detta har jag aldrig förstått vad nätverkande går ut på innan jag och Emelie drog igång F-gruppen. 

Min drivkraft: Jag har mycket energi och när jag är engagerad känns det som att energin inte kan ta slut. Mitt mål är därför att alltid jobba med uppgifter och områden som engagerar mig. Mitt knep är att ha flera engagerande projekt parallellt – om jag tappar fart i det ena kan jag använda det andra för att åter finna inspiration och hitta ny fart!

Nätverk skapar gemenskap, inspiration och stöd. Vi är alla i samma situation, har stor kompetens och erfarenhet och kan hjälpa varandra.

Inspiration väcker ditt engagemang, ger dig nya synsätt, nya förebilder och en vilja att förändra.

Utveckling innebär personliga insikter, att skapa en tydlig riktning och målsättning för sig själv och agera för att nå dit.

SPIRA – ett program i personligt ledarskap

Efter ett år med föreläsningar och en massa feedback från våra medlemmar så bestämde vi oss för att satsa på en ny idé, nämligen ett utvecklingsprogram som vi kom att kalla för SPIRA.

SPIRA syftar till att utvecklas i ditt personliga ledarskap under föräldraledigheten och skapa förutsättningar för att SPIRA under småbarnsåren. Genom föreläsningar, reflektion i grupp och en strukturerad dialog med din chef möjliggörs en inspirerande tid som föräldraledig. Du får nya insikter och verktyg för att leda dig själv mot en hållbar och utvecklande karriär. Mer information finns på fliken SPIRA.

Vill du engagera dig eller bli partner med oss?

F-gruppens nätverksverksamhet bygger på ideellt engagemang och alla inspirationsaktiviteter drivs av projektledare som vill engagera sig under sin föräldraledighet, eller vid sidan om sitt ordinarie arbete. Genom engagemang och samarbete med partners skapar vi möjlighet för våra medlemmar att mötas, sprida inspiration och ge varandra tankeväckare kring karriär och föräldraskap.

Möt F-gruppens fantastiska projektledare för HT 2016

Christina Eng,
Kursvärdinna Stockholm, SPIRA HT2016

Roll och arbetsgivare: I grunden civilekonom som har arbetat på Swedbank i 14 år inom kontorsrörelsen, investmentbanken och senast som gruppchef inom Customer Intelligence

Vem är du? Bor i Solna med min sambo Andreas och våra två döttrar Natalie (snart 2 år) och Emilia (4 månader). Intresserad av ledarskapsfrågor och personlig utveckling. Andra intressen är familj, ridning, resor och att umgås med goda vänner!

Hur har föräldraskapet påverkat dig karriärmässigt?

  • Bättre prioriteringsförmåga – att aktivt välja vad jag ska lägga tid på och inte
  • Mer handlingskraftig genom att tänka ”good enough”
  • Mer ödmjuk till livet i stort

Vilken är din viktigaste lärdom eller takeaway från SPIRA? Att ”mitt-i-livet” ta sig tid att reflektera över nuläget och det önskade läget i livet och karriären. Jag tycker att det var kraftfullt att ”bolla tankar” med SPIRA-nätverket – att inspireras av varandra – och därigenom komma till nya insikter. NÖRHA-modellen gav ett strukturerat verktyg för att sortera tankarna och komma vidare med en handlingsplan!

Vilket tips skulle du vilja ge till andra föräldrar i karriären? Jag tror att det är extra viktigt att ha ett energigivande jobb när man är småbarnsförälder. Mitt tips är att våga satsa på ett uppdrag som känns roligt utifrån sina styrkor och intressen!

 

Namn: Jenny Ann Ax:son Johnson
projektledare Stockholm HT 2016
Roll och arbetsgivare: Arbetar som affärsutvecklingschef på läromedelsförlaget Sanoma Utbildning

Vem är jag: Värmlänning som efter några år i Shanghai nu landat i Stockholm. Arbetar som affärsutvecklingschef på läromedelsförlaget Sanoma Utbildning och är föräldraledig på deltid med Edward 8 månader.

Bästa med att vara föräldraledigAtt ha förmånen att spendera så mycket tid med sitt barn och se hur en liten person utvecklas, det går så snabbt! Samtidigt så är det en tid som tillåter en att stanna upp och reflektera, något som för egen del har inneburit att jag precis bytt roll på mitt jobb.

F-gruppen hösten 2015: Jag gillar verkligen idén att föräldraledigheten kan användas som ett tillfälle till att inte bara umgås med sitt barn utan också fortsätta utvecklas professionellt. Sedan så gillar jag att ha saker att göra och att då engagera mig i F-gruppen var därmed en perfekt kombo!

Namn: Karoline Bentzen
projektledare Stockholm HT 2016
Roll och arbetsgivare: Danske Bank

Jag har engagerat mig som projektledare i F-gruppen av flera anledningar. Jag har mycket energi och tycker om att lära känna nya människor. Jag tycker om att inspirera och bli inspirerad och såg chansen i projektledarrollen. Dessutom så brinner jag för jämställdhet och balans i livet och då föräldrarollen för närvarande påverkar yrkeslivet ur flera perspektiv och även hur mycket man vill/kan arbeta kan jag se nyttan av att engagera sig i nätverket.

Det bästa med att vara föräldraledig är så klart att lära känna den underbara lilla person som kommit in i vårt liv.

Att vara förälder har satt allt i ett mycket större perspektiv. Saker som tidigare kändes jobbiga kan numera vara bagateller och tvärt om.

Vem är jag:
Bästa med att vara föräldraledig: Att man…
F-gruppen hösten 2016:
Det ä
Namn: Karin Schlingmann
Kursvärdinna Stockholm, SPIRA HT 2016
Roll och arbetsgivare: Produktägare på ett IT-företag
Vem är du?
Jag är tvåbarnsmamma och Produktägare på ett IT-företag med villa, volvo, två katter och en sommarstuga, men känner fortfarande att jag leker vuxen. Som person är jag omtänksam, bestämd, ambitiös, prestigelös och brinner för det mesta jag tar mig an. På fritiden umgås jag mycket med familj och vänner och spenderar orimligt mycket tid på att planera renoveringar och inredning av 60-talsvillan i Bandhagen och sommarstugan på Gotland.
Hur har föräldraskapet påverkat dig karriärmässigt?
Jag har blivit mer stresstålig, bättre på att prioritera och mer pragmatisk och ödmjuk i mina relationer/samarbeten med andra på jobbet.
Vilken är din viktigaste lärdom eller takeaway från SPIRA?
Att det är viktigt att vara mer proaktiv i att driva min karriär framåt. Det är alltid lättare att få saker en ber om, än att passivt vänta på att det skall bli din tur.
Vilket tips skulle du vilja ge till andra föräldrar i karriären?
Att aldrig skämmas på jobbet för att du prioriterar familjen.
Namn: Kristina Lindroos
projektledare Karlstad HT 2016
Roll och arbetsgivare: Projektledare

Vem är jag: Jag är en glad och positiv nybliven värmländska som går igång på god mat och då gärna tillsammans med nya och gamla vänner. Tränar gör jag för att jag måste och TV är bortrationaliserat i en vardag där det rattas två små barn i ett hus som nu renoverats till topptrim men ändå aldrig verkar bli färdigt. På jobbet är jag projektledare och jag drivs av att ta på mig lite för stor kostym. Jag analyserar och diskuterar gärna olika ledarskapscase för att sedan testa det praktiskt vid nästa möjliga tillfälle.

Bästa med att vara föräldraledig: Att vara förälder innebär nya lärdomar var och varannan dag men någon av de bästa lärdomarna är att inget någonsin blir som man tänkt sig. Flexibilitet är därmed ett måste. Funkar inte plan A så får man hitta plan B, plan C osv.
Varför F-gruppen: Jag har valt att engagera mig i F-gruppen av rent egoistiska skäl, jag vill ha ett nätverk att diskutera personlig utveckling i under min föräldraledighet och det saknades i Karlstad. Bakgrunden är den att när jag var föräldraledig första gången funderade jag mycket på vem jag är, vad jag vill och mitt yrkesval och när jag då kom i kontakt med dåvarande F-gruppen i Stockholm tyckte jag det var mycket stimulerande att träffa andra som också gått i dessa tankar. Jag upplevde att jag som person genom F-gruppen utvecklades ännu mer än jag gjort om jag bara gått med mina tankar allena. Så när det då var dags för mitt andra barn och därmed också min andra föräldraledighet vill jag göra om samma resa. Vi är inte längre hemmahörade i Stockholm så att ansluta sig till Stockholms F-grupp vore ju inte görbart. Så i och med det så bestämde jag mig för att försöka starta upp F-gruppen Karlstad.
Namn: Mari Nilsson
projektledare Stockholm HT 2016
Roll och arbetsgivare: 
Vem är jag: 
Bästa med att vara föräldraledig
F-gruppen hösten 2015: 
Namn: Pernilla Johnsson
projektledare Göteborg HT 2016
Roll och arbetsgivare: 

Vem är jag?

En nätverkande person som blev mamma till Hanna i mars. Ursprungligen skånska med rötter i Ystad, som landade i Göteborg via studier på Göteborgs Universitet. Jag har arbetat på SEB under tio år och har där haft olika roller såsom projektledare och chef. Besök mig gärna på LinkedIn!

Varför är jag engagerad i F-gruppen i Göteborg?

Ett sätt att öppna nya dörrar och lära känna nya bekantskaper. Jag vill också ge andra föräldrar möjlighet till energi och ny kunskap genom möten och samtal. Men också ett sätt för mig själv att lära nytt och därmed utvecklas i mitt professionella jag under föräldraledigheten.

Vad är det bästa med att vara föräldraledig?

En möjlighet att stanna upp och reflektera och såklart lära känna vår fantastiska dotter Hanna.

Namn: Sari Vahanto
projektledare Stockholm HT 2016
Roll och arbetsgivare: 
Vem är jag:  När jag inte är föräldraledig jobbar jag som verksamhetscontroller på Folksam.
Bästa med att vara föräldraledig: Att få skratta varje dag, dra ner på tempot och ta vara på nuet.

F-gruppen hösten 2015: 

Jag gillar konceptet och tycker att det är en suverän möjlighet att få utvecklas, få inspiration och träffa nya människor. 

 

Möt F-gruppens tidigare projektledare

Namn: Angelica Westin,
projektledare Stockholm HT 2015
Roll och arbetsgivare: Controller, MTG
Bästa med att vara föräldraledig: Härligt att få upptäcka världen ur nytt perspektiv med en bebis som verkar nyfiken på allt och lite till. Uppfriskande att sann glädje kan vara något så ”simpelt” som att sitta upp 🙂
F-gruppen hösten 2015: Jag tror starkt att ger man mycket av sig själv så får man även mycket tillbaka och därför älskar jag tanken på ett nätverk som F-gruppen där vi är i samma fas i livet men kan berika varandra med våra individuella perspektiv och infallsvinklar. Att sen få inspiration från spännande externa föreläsare med möjligheter att utveckla oss själva är en nyttig krydda i vardagen när mycket annars kretsar kring barn.
Namn: Anna Lidén
projektledare Stockholm
Roll och arbetsgivare: Red Hat, Mobility & Big Data Sales Manager Nordics

Bästa med att vara föräldraledig: Att få vara hemma föräldraledig så länge som vi kan i Sverige har varit härligt. Jag har njutit av att verkligen ha tid för min son Vilhelm, mina vänner och familj, att umgås så mycket vi kunnat samt att vara utomhus och i daglig rörelse. Man mår bra och laddar om, växer som människa och jag känner att jag har tagit ett viktigt steg under min föräldraledighet!

Namn: Anna-Karin Sundelius
projektledare Stockholm
Roll och arbetsgivare: Funktionschef för Produktutveckling på H&M

Vem är du? Göteborgare som hamnade i Stockholm via jobbet. Drivs av utveckling – på jobbet, i livet och att få följa min dotter Linn som lär sig något nytt varje dag. Med i F-gruppen för att fortsätta utvecklas, få nya perspektiv och inblick i olika branscher och så klart träffa föräldrar i samma fas i livet som jag.

Namn: Clara Bodin
projektledare Stockholm
Roll och arbetsgivare: jobbade innan föräldraledigheten som HR Director
CIS på Oriflame Cosmetics

Vem är du?
En värmlandstös som tillbringat mer än halva livet i Östeuropa
med studier, jobb och företagande. Just nu på mellanlandning i
Sverige och föräldraledig med mitt andra barn.
Tror att jämställdhet och mångfald är nyckeln till harmoni, fred och framgång.

Hur har föräldraskapet påverkat dig karriärmässigt?
Det har gjort mig mer ödmjuk, inkännande, bättre på att prioritera och lägga tid på det som är viktigt och verkligen betyder något.

Namn: Ellen Engström
projektledare Stockholm VT 2016
Roll och arbetsgivare:

Vem är du?
Hur har föräldraskapet påverkat dig karriärmässigt?
Bästa med att vara föräldraledig: Bästa med att vara föräldraledig: Sniffa bebishud, lära känna sitt barn och att få ett break i vardagen

Namn: Elin Storm
projektledare Göteborg HT 2015
Roll och arbetsgivare: Produktionschef, Conductive (innan föräldraledighet) nu: IKEA
Bästa med att vara föräldraledig: Att man får tid att stanna upp, reflektera över vad som är viktigt i ens liv och om det verkligen är det man också prioriterar samtidigt som man dagligen blir belönad med stora leenden och blöta pussar.
F-gruppen hösten 2015:
Det är inte alltid helt enkelt att hitta nya vänner och bekantskaper men föräldraledigheten öppnar många dörrar. F-gruppen har för mig inneburit många spännande möten och bra diskussioner som inte enbart kretsar kring barnmat och blöjor.
Namn: Katarina Larsson
projektledare Stockholm HT 2015 
Roll och arbetsgivare: Business Development Palantir Technologies
Bästa med att vara föräldraledig: Lyxen av att ha 6 veckor tillsammans med vår dotter Selma i Skåne under min sambos semester slår det mesta 🙂
F-gruppen hösten 2015: Jag är med i F-gruppen för att bredda mitt nätverk och få inspiration av olika talare men framförallt från andra medlemmar. Höstens program har varit fullt av spännande ämnen och jag har fått massor av tips själv, allt ifrån tips inom retorik till hur man får barn/karriär att gå ihop som småbarnsförälder.
Namn: Lisel Naeslund
projektledare Stockholm VT 2016
Roll och arbetsgivare: Agent för svenska artister på Live Nation
Vem är jag: Sjalmamma som peppas av alla former av utmaningar – från att genomföra Tjejklassikern otränad och fjällvandra i brudklänning till att ta med bebisen på Globenkonsert och vara med och breaka en artist. På jobbet tänker jag strategi för artister, lägger turnéer och arrangerar konserter. På hemmaplan tvättar jag tygblöjor, kemikaliebantar hemmet och lyssnar på ljudböcker. Mamma till Dante, född augusti 2015.
Bästa med att vara föräldraledig: 
F-gruppen hösten 2015:

Namn: Lina Lindahl

Roll och arbetsgivare: Doktorand inom Industriell bioteknik, Chalmers tekniska högskola

Bästa med att vara föräldraledig: Att man får träffa så många olika typer av människor som man aldrig annars skulle träffa samtidigt som man får tid att lära känna sitt barn.

Namn: Louise Brask
projektledare Stockholm 
Roll och arbetsgivare: Strateg, Swedavia AB
Bästa med att vara föräldraledig: Att jag denna mammaledighet har en bra struktur på dagen vilket gör att jag känner att jag har ork och hur mycket tid som helst att göra massa roliga saker, bland annat engagera mig i F-gruppen.
F-gruppen hösten 2015: Jag sökte mig till F-gruppen för att jag önskar träffa och inspireras av personer som är i samma ”fas” som mig själv. Jag har fått möta inspirerande föreläsare och deltagit i efterföljande diskussioner med deltagarna. Vi har under hösten förverkligat många av våra idéer och blivit inspirerade av både innehåll och alla människor som deltagit.
F-Gruppen