Kombinera karriär och föräldraskap

F-gruppen Karlstad

Självmedkänsla

Vid träffen den 8/11 gästas vi av Synnöve Orebjörk från Din Utveckling.

Ingen enskild faktor verkar höra så tydligt ihop med psykisk hälsa som självacceptans. Vänligheten inåt är själva kärnan i självmedkänsla och får oss att känna trygghet. Enligt vetenskapliga studier gör trygghet att vi tar oss an uppgifter av lust och inte av tvång. Mycket tyder på att ett stöttande förhållningssätt till oss själva minskar depression, stress och ökar livskvaliteten. Det är också raka motsatsen till att försöka vara perfekt i alla lägen eller att framstå som lyckad i andras ögon.

Vi reagerar exakt likadant idag på rädsla, trygghet och nyfikenhet som vi gjort i hundratusentals år. Dessa känslor får oss att reagera på ett visst sätt, med överlevnad som enda bakomliggande motiv. Därför kallas de för våra tre motivationssystem ett för att klara hot och faror, ett för att få trygghet och återhämtning och ett för att få oss att skaffa mat för dagen.

Det är till och med en form av självmedkänsla att inse att vår hjärna är skapad för att överleva under omständigheter som gällde för flera hundra tusen år sedan, och att vi inte kan rå för att responserna från våra nedärvda nervsystem påverkar ALLT vi gör, tänker och känner.

Vi pratar om begreppet självmedkänsla; vad är det, när tycker vi att det är svårt att visa oss det? Vi kommer att öva oss i hur vi kan praktisera självmedkänsla i tanke, handling, och kropp, för att påverka vår känsla.

Målsättningen är att vi under träffen ska våga dela med oss till varandra, och att vi ska gå ifrån vårt möte med en ökad medvetenhet kring hur vi är mot oss själva, och med något litet verktyg som vi kan använda för att träna oss i att utöva självmedkänsla i vardagen.

 

Vi ses i Handelskammaren Värmlands nya lokaler i kontorshusets skeppets konferenslokaler som du hittar på Tullhusgatan 1a i Inre Hamn i Karlstad

Tid kl 10:00 – 11:30.

De som vill stannar på gemensam lunch.

Anmälan görs till karlstad@f-gruppen.se

Eventet är gratis.

Varmt välkomna!

Vad är en F-gruppsträff?

Till varje träff bjuds en gäst in som håller en föreläsning under ca 1-1,5 timme. Vi är ungefär 20 småbarnsföräldrar och lika många barn. För det är just det som gör dessa nätverksträffar unika: Du har med dig din bebis, sovandes eller lekandes med de leksaker som finns framlagt i mitten av den halvcirkel där vi vuxna sitter. Eller ja, sitter och sitter, alltid är det nån föräldrer som är ute å ränner med sin baby, kanske för att sova, amma, mata, gåträna, ja vad som än behövs för att göra ditt barn nöjt, och allt detta under tiden som våra föreläsare håller sitt föredrag. Föreläsningarna är väldigt dynamiska, det är ofta ett upplägg med mycket gruppdiskussioner och det är lätt att komma och gå om så bebben kräver det. Stämningen är lättsam, öppen och hjärtlig.

Alla är välkomna på våra föreläsningar, du behöver alltså inte registrera dig som medlem här på hemsidan för att kunna anmäla dig till eventen. Självklart vill vi gärna att ni registrerar era profiler på hemsidan vilket ger er möjlighet att hitta andra medlemmar, skapa egna grupper mm.

Gilla oss gärna på Facebook, du hittar oss här!
På Facebook finns även F-gruppen som stängd grupp. Alla som är intresserad av frågor kopplade till föräldraskap och karriär är välkomna att ansöka om medlemskap. I gruppen delar vi med oss av nyheter, inspiration mm. Följ oss också gärna på Instagram och gör dina egna inlägg med #fgruppenkarlstad

8 November – Synnöve Orebjörk

22 November – Frida Johansson Handelskammaren Värmland

5 December (Obs! Tisdag) – Lars Klinghagen

Vi som driver F-gruppen i Karlstad

Kristina Lindroos

Jag är en glad och positiv nybliven värmländska som går igång på god mat och då gärna tillsammans med nya och gamla vänner. Tränar gör jag för att jag måste och TV är bortrationaliserat i en vardag där det rattas två små barn i ett hus som nu renoverats till topptrim men ändå aldrig verkar bli färdigt. På jobbet är jag projektledare och jag drivs av att ta på mig lite för stor kostym. Jag analyserar och diskuterar gärna olika ledarskapscase för att sedan testa det praktiskt vid nästa möjliga tillfälle.
Jag har valt att engagera mig i F-gruppen av rent egoistiska skäl, jag vill ha ett nätverk att diskutera personlig utvecklng i under min föräldraledighet och det saknades i Karlstad. Bakgrunden är den att när jag var föräldraledig första gången funderade jag mycket på vem jag är, vad jag vill och mitt yrkesval och när jag då kom i kontakt med dåvarande F-gruppen i Stockholm tyckte jag det var mycket stimulerande att träffa andra som också gått i dessa tankar. Jag upplevde att jag som person genom F-gruppen utvecklades ännu mer än jag gjort om jag bara gått med mina tankar alena. Så när det då var dags för mitt andra barn och därmed också min andra föräldraledighet vill jag göra om samma resa. Vi är inte längre hemmahörade i Stockholm så att ansluta sig till Stockholms F-grupp vore ju inte görbart. Så i och med det så bestämde jag mig för att stara upp F-gruppen Karlstad.

Att vara förälder innebär nya lärdomar var och varannan dag men någon av de bästa lärdomarna är inget någonsin blir som man tänkt sig. Flexibilitet är därmed ett måste. Funkar inte plan A så får man hitta plan B, plan C osv.

F-Gruppen