Kombinera karriär och föräldraskap

Inspiration och nyheter

Vi skapar en ledningsgrupp för F-gruppen i Sverige

Vi skapar en ledningsgrupp för F-gruppen i Sverige

Det är så grymt att F-gruppen idag finns i 7 städer och det är tack vare ert engagemang! Vi tror att det finns stor potential att växa och bli ännu starkare. Jag och Ylva har drivit F-gruppen i 4 år och känner att det finns långt större potential än vi mäktar med. Vi vill därför skapa en ny struktur och skulle vilja skapa en nationell ledningsgrupp som samverkar för att driva F-gruppen framåt

Läs mer

Kan vi navigera våra livsval genom datadriven magkänsla?

Kan vi navigera våra livsval genom datadriven magkänsla?

Artikel av deltagare HT 2018 – Malin Stridh https://www.linkedin.com/in/malin-stridh-7b6b121a/

Vid höstterminens introduktionsträff för SPIRA var vi flera personer som beskrev våra förväntningar i termer av mål och planer. Vi hoppas att programmet ska hjälpa oss identifiera och strukturera våra drömkarriärer, utan att kompromissa med livet utanför arbetet.

Med svart bälte i multitaskande och högt arbetstempo fokuserar vi gärna direkt på mål och planer. Det första blocket påminner oss dock om vikten av att börja från början. Det handlar inte bara om att bestämma vart vi ska, utan om att förstå varför och där kommer våra värderingar in i bilden.

Läs mer

Härliga höst!

Härliga höst!

Japp det var det. Sommaren lider mot sitt slut och hösten väntar runt hörnet. Många sörjer, medan andra har längtat tillbaka till vardagen och rutiner. Och kanske ser vissa framemot att få sitta på en kontorsstol i lugn och ro istället för att försöka hindra småbarn från att drunkna, bli getingstuckna eller proppa sig för fulla med glass, och sitta med en kaffe i lugn och ro på ett svalt kontor. Sommaren är underbar, att få hänga med familj och vänner är helst enkelt väldigt svårslaget. Om man bortser från att man under några veckor ska klämma in allt man inte hunnit resten av året, huset ska målas om, förrådet städas, barnen ska få full attention, man ska ta igen allt man missat med sin respektive, läsa hundra böcker, träna ikapp, njuta njuta njuta, och kuska land och rike runt mellan olika friggebodar. Helt underbart med andra ord och helt olikt resten av årets mer inrutade vardag! Men var sak har sin tid och nu blickar vi framåt.

Läs mer

Vi lottar ut en plats till höstens omgång av SPIRA

Vi lottar ut en plats till höstens omgång av SPIRA

Ansökningstiden har gått ut!

SPIRA under föräldraledigheten –ett program i personligt ledarskap.

Syftet med utvecklingsprogrammet SPIRA är att låta din utveckling spira under föräldraledigheten. Genom föreläsningar, reflektion i grupp och en strukturerad dialog med den närmaste chefen möjliggörs en inspirerande tid som föräldraledig. Du får möjlighet att ta tillvara på den utveckling som föräldraskapet ger och får verktyg för en hållbar och utvecklande karriär.

”Hela den här kursen handlar om tydlighet, om hur jag blir tydlig mot mig själv med vad som är viktigt för mig och hur jag blir tydlig mot min arbetsgivare så att jag skapar en tydlig riktning”
(deltagare hösten 2015)

Inför höstterminen 2018 lottar vi ut en plats i programmet (kostnadsfritt). Allt du behöver göra för att vara med i utlottningen är att fylla i dina uppgifter och motivera varför just DU vill gå programmet!

Läs mer

Sommarpresent till F-gruppens medlemmar

Sommarpresent till F-gruppens medlemmar

2 månader med Chefboken, din smarta genväg till kunskap, kostnadsfritt (gå direkt till erbjudandet)

På Adlibris får du över 16 000 träffar om du söker på ordet ”ledarskap”. Med bara några klick kan du skaffa dig en bokhög på sängbordet högre än själva läslampan. Men ofta skapar bokhögen mer ångest än läslust. Hur ska man hinna läsa alla? Och hur kan man veta vilka som är värda att läsa överhuvudtaget?

Läs mer

Det här med att ”passa på”

Det här med att ”passa på”

Aaaaaahhhh, i min iver efter att sommaren skulle komma glömde jag ju den lilla elaka följeslagaren sommarångesten!

Varje år lyckas jag förtränga den lilla jäkeln. På samma sätt som jag glömmer att min man nyser ungefär 300000000 ggr per dygn av pollen och att myggorna älskar mig. I mars finns det liksom inga såna moln på himmeln. Då ser jag bara ett enda långt lyckorus framför mig, bruna ben, härliga kvällar på uteserveringar med nöjda barn som sitter som små ljus i sina stolar och insuper allt vad sommar-Stockholm har att erbjuda, och en allmän frigörande manana-inställning till livet.

Läs mer

Dålig mamma eller Superkvinna?

Dålig mamma eller Superkvinna?

Inför vår långresa drabbades jag av hybris och jag köpte en hög med böcker som jag planerade att läsa. 11 veckor på en strand är ju ett ganska bra utgångsläge för att hinna med massa lektyr, kan man tro. Jag hann såklart inte läsa allt jag hade planerat men en bok på temat ”självförverkligande” hann jag med och den tänkte jag nu recensera här!

Läs mer

Tankar från en park

Tankar från en park

Alla pratar om småbarnsåren som de tuffa. Men jag tror faktiskt inte att jag håller med. Visst, sömnbrist, skrik och kladd är stundtals omänskligt påfrestande. Men jag är helt övertygad om att man kommer se tillbaka på de här åren som ”jaha, var det bara att försöka lära ett barn att sova och äta, tänk vad enkelt..”. Jag tänker framförallt på hur otroligt svårt det kommer vara att rusta våra små barn för den värld som väntar dem. Hur ska vi kunna förbereda dem, när vi inte ens själva vet hur framtiden ser ut? Det enda vi vet är att vi ingenting vet om hur det kommer se ut när de växer upp.

Läs mer

To change or not to change-that’s the question

To change or not to change-that’s the question

De personer som inspirerar och imponerar mig allra mest är de som har haft modet att göra en stor förändring i sitt liv. Att vilja göra något helt annat än det man idag gör kräver kreativitet, målmedvetenhet och framförallt mod. Det kanske handlar om att byta bana i karriären, att flytta utomlands, att starta eget, att återvända till skolbänken. Många i omgivningen står kanske helt frågandes och mumlar något i stil med ”du har det väl bra som du har det”, andra som kanske gjort samma resa, eller iallafall tänkt tanken, hejar förhoppningsvis på.

Läs mer

Föräldraledigheten går mot sitt slut

Föräldraledigheten går mot sitt slut

Med mindre än två veckor kvar på långresa så börjar jag förbereda mig för att lämna sommaren och föräldraledigheten. Eftersom jag är ganska övertygad den om att det här är min sista föräldraledighet i livet så känns det lite vemodigt. Men hemresan den 19/3 är ett faktum så istället för att gräva ner mig i mitt vemoden så försöker jag fokusera på de positiva aspekterna med att komma hem.

Förutom det som är så viktigt att det inte ens kan listas, nämligen familj och vänner som jag saknar, plus ett gigantiskt påskägg med svenskt lösgodis så kommer här en lista på uppsidor med att åka hem;

Läs mer

Författardrömmar

Jag har länge burit på författardrömmar. Som liten var jag en bokmal som besökte bibblan veckovis och fyllde en halv resväska med böcker inför semesterresan. Och redan då vaknade drömmen att skriva en egen bok.

Läs mer

Hjälp oss med vår bok

Hjälp oss med vår bok

vi söker er som kan hjälpa oss med vårt bokprojekt!

 

Styrkan i vårt nätverk är den kompetens vi besitter tillsammans och nu söker vi några specifika kompetenser som vi själva saknar.
Jag och Emelie Lindén har bestämt oss för att ge ut en bok under året. Skrivandet och planering pågår och vi behöver lite hjälp för att komma i mål. Därför söker vi till vår ”bok-rådgivningsgrupp”;

– 1+ person(er) med erfarenhet av att skriva eller ge ut böcker/artiklar
– 1+ person(er) med PR-bakgrund
– 1+ person(er) som jobbar med strategisk kundprofilering
– 1+ person(er) som har gått SPIRA
– 1+ person(er) som har erfarenhet av konceptutveckling, med fördel av tjänster (tex utbildning)

Är du en av dessa och vill veta mer så hör av dig ?? ylva@f-gruppen.se eller emelie@f-gruppen.se

Läs mer

Best of F-gruppen, tips och tankar

Best of F-gruppen, tips och tankar

Livet vid poolen ger mig tid att reflektera och samla ihop några av de tankar som inte blev färdigtänkta hemma i vardagen. Idag har jag samlat ihop en ”best of F-gruppen”-tips-lista med samlad input från olika kontakter som jag har träffat genom F-gruppen. Utan inbördes rangordning vill jag dela några tänkvärda tips och tankar med er. (läs gärna tidigare reflektioner här)

Läs mer

Ringar på vattnet

Ringar på vattnet

Ett av våra mål med F-gruppen är att alla föräldrar skall få inspiration och verktyg för att driva sin egen utveckling under småbarnsåren. Genom att visa exempel på hur andra har lyckats och dela med oss av tips och råd vill vi sprida inspiration som ringar på vattnet och visa att det är fullt möjligt att fortsätta utvecklas under småbarnsåren!

Läs mer

Jag har en plan…

Jag har en plan…

Sedan vi startade utvecklingsprogramet SPIRA för 3 år sedan har jag längtat efter att själv få gå programmet. För varje termin har vi finjusterat innehåll och upplägg en aning för att skapa ett så bra program som möjligt med syfte att deltagarna skall känna att de får verktyg och självförtroende att skapa bättre möjligheter för att kombinera en utvecklande karriär med ett stimulerande familjeliv.

Läs mer

Reflektioner från semestern

Reflektioner från semestern

Nu har jag spenderat 3 veckor med min familj och det är tid att dela lite semester-reflektioner.

Läs mer

Spirande nyheter

Spirande nyheter

Ute har det äntligen blivit vitt och vi kan med glädje summera ännu ett år för F-Gruppen och två härligt inspirerande omgångar av SPIRA-programmet. Nu blickar vi framåt mot det nya året som för F-Gruppen innebär både förändringar, förbättringar och nya initiativ.

Läs mer

Samlade tips för livspusslandet under småbarnsåren

Samlade tips för livspusslandet under småbarnsåren

Vi har samlat tips och råd för att klara livspusslet från några av våra kloka medlemmar och föreläsare.

Läs mer

Engagerade projektledare sökes (igen)

Engagerade projektledare sökes (igen)

Vill du ha ett omväxlande uppdrag med mycket sociala kontakter under din föräldraledighet?

Till F-gruppen söker vi nu engagerade projektledare som vill hjälpa oss att etablera F-gruppen i Göteborg, Örebro, Linköping, Uppsala och resten av Sverige.

Läs mer

F-gruppen anlitas som föreläsare

F-gruppen anlitas som föreläsare

Tidigare i höstas blev vi kontaktade av Birkagården angående ett föreläsningssamarbete under 2018. Birkagården bedriver kursverksamhet som bland annat inkluderar kurser inom dans, musik, keramik och hantverk. Dessutom erbjuder de kurser för barn och föräldralediga och där möts våra vägar. Efter att ha lärt känna varandra lite bättre har vi nu tagit fram ett upplägg inför vårterminen 2018 vilket innebär att vi, F-gruppen, kommer hålla i tre föreläsningar hos Brikagården. 

Läs mer

SPIRA Zlatanerar

SPIRA Zlatanerar

Idag var sista träffen på höstens SPIRA-program. Vi fick lyssna på tidigare SPIROR som berättade om vad de hade tagit med sig när de gick tillbaka till arbetet efter sina respektive föräldraledigheter. De upplevde att de mycket tack vare SPIRA hade blivit otroligt mycket bättre medarbetare. De hade fått hjälp att nå sina repektive önskade lägen, bättre på att prioritera och fokusera vilket gorde att de la krutet på rätt saker och sprang på de bollar där de hade bäst möjlighet att göra ett bra jobb.

Läs mer

SPIRA eliminerar hinder

SPIRA eliminerar hinder

Den femte SPIRA-träffen handlade om vilka hinder som står i vår väg för att nå det vi identifierat som önskat läge. Dvs de mål som vi identifierat att vi vill nå på kortare och längre sikt. Vilka är hindrena och hur överkommer vi dem med hjälp av våra kompetenser och resurser? Indelade i våra grupper diskuterade vi ivrigt dessa och hjälpte varann att hitta lösningar. En av de absolut bästa sakerna med SPIRA är de andra deltagarna, det är en helt otroligt härlig grupp drivna, energifyllda och stöttande personer. Tillsammans vrider och vänder vi på våra utmaningar och hjälper varann att se möjligheter och resultatet blir att vägen till det önskade läget blir kortare och kortare för varje gång vi ses. Vi diskuterade också viktiga frågor som att ta hjälp och att vara generös med sitt nätverk. Allt för att hjälpa oss själva, varann och andra att nå de önskade lägena.

Läs mer

Byt självkritik mot pepp

Byt självkritik mot pepp

Hösten 2017 jobbar jag för första gången i mitt liv strukturerat med en karriärplan och kopplade till denna försöker jag skapa tydliga målbilder för vad jag vill i framtiden. Jag kan inte riktigt förklara varför jag inte har haft någon karriärplan tidigare men tror att det hänger ihop med rädslan för att misslyckas. Genom att inte sätta upp eller uttala tydliga mål och agera mer spontant så fanns ingen möjlighet att utvärdera mina framsteg eller bakslag.

Läs mer

Besök hos Knightec och tankar kring att stötta de anställda under föräldraledigheten.

Besök hos Knightec och tankar kring att stötta de anställda under föräldraledigheten.

Förra veckan hade jag glädjen att delta vid ytterligare ett inspirerande möte då jag besökte Knightec och pratade med några av deras chefer och ledare om föräldraskap och karriär. Den fråga som diskuterades hos Knightec berörde främst anställda som blir föräldrar och hur bolaget kan hantera och kommunicera med dessa individer. Jag fick möjlighet att presentera våra aktiviteter för föräldrar i karriären med fokus på utvecklingsprogrammet SPIRA, med syftet att nå utvecklande och hållbara karriärer under småbarnsåren. Det faktum att en av ledarna deltog i mötet med sin bebis och att stämningen i rummet utstrålade att en bebis närvaro var fullt normalt och accepterat fick mig nästan att ångra att jag skaffade ”barnvakt” och åkte utan min mini.

Läs mer

SPIRA part 4

SPIRA part 4

Den fjärde SPIRA-träffen var en riktig ahaupplevelse. Träffen leddes av ledarskapscoachen Tiina Bruno, som pratade om något så viktigt som föräldrakompetenser. Det blev verkligen ett eureka-moment. Istället för att gå hemma och tro att man tappat allt vad kompetens heter och bara kan byta blöjor, satte vi fingret på vilka kompetenser vi utvecklat sedan vi blev föräldrar. Och det var väldigt många!! Världens bästa managementutbildning kallade Tiina föräldraskapet.

Läs mer

F-Gruppen