Kombinera karriär och föräldraskap

Kan vi navigera våra livsval genom datadriven magkänsla?

Artikel av deltagare HT 2018 – Malin Stridh https://www.linkedin.com/in/malin-stridh-7b6b121a/

Vid höstterminens introduktionsträff för SPIRA var vi flera personer som beskrev våra förväntningar i termer av mål och planer. Vi hoppas att programmet ska hjälpa oss identifiera och strukturera våra drömkarriärer, utan att kompromissa med livet utanför arbetet.

Med svart bälte i multitaskande och högt arbetstempo fokuserar vi gärna direkt på mål och planer. Det första blocket påminner oss dock om vikten av att börja från början. Det handlar inte bara om att bestämma vart vi ska, utan om att förstå varför och där kommer våra värderingar in i bilden.

Vad är viktigt för mig? Vad känns rätt? Vad känns riktigt? Ledarskapsexperten Mia Törnblom använder just de orden när hon beskriver hur vi kan identifiera våra värderingar. SPIRAs föreläsare Barbara Westertaklax ber oss diskutera situationer när vi reagerat instinktivt med starka känslor. Situationer när magkänslan sagt att något är rätt eller fel. Varför blir vi arga när någon behandlas orättvist? Varför blir vi stolta när någon berömmer vårt arbete?

Lika mycket som våra värderingar påverkar våra reaktioner, styr de också våra beslut. I yrkeslivet har vi lärt oss att magkänslan är farlig. Magkänslan kan leda till att jag som HR rekryterar den kandidat som är mest lik mig själv istället för den som bäst kompletterar teamet med nya egenskaper och kompetenser. Magkänslan kan driva igenom förhastade affärsbeslut som grundas på ytliga intryck och fin paketering. Istället arbetar vi datadrivet och faktabaserat, vi underbygger våra beslut med testresultat, siffror och analyser.

Men hur är det när det kommer till beslut som rör oss själva? Kan vi arbeta på samma datadrivna sätt? Vi är många som navigerar livsval genom att lista för- och nackdelar, men risken är att vi även då fokuserar mer på vad och hur än varför. Genom att reflektera djupare kring agerande i olika situationer kan vi definiera våra värderingar och se hur de faktiskt påverkar våra beslut. Valde jag att studera i Linköping för att det var den bästa utbildningen, eller var en betydande faktor att jag värderade tryggheten i att vara nära min hemstad och familj? Om trygghet är en av mina värderingar, kan det innebära att jag ofta väljer vägar som känns bekanta och bekväma? Hur påverkar det mitt karriärmål att nå en chefsposition inom ett större internationellt bolag? Trivs jag i ett snabbväxande företag eller kommer jag prestera bäst i en miljö med tydlig organisationsstruktur och mer långsiktiga mål?

När vi har sett tillbaka på tidigare val och definierat våra varför, kan vi även gradera vad som känts rätt, riktigt och viktigt. Kanske finns det lägen när vi borde utmanat oss själva och vågat fatta beslut som strider mot magkänslan för att nå våra mål. Kanske finns det situationer där vi gått mot våra värderingar som skapat onödigt mycket ångest och stress.

I privatlivet låter vi ofta magkänslan styra. Det behöver inte vara så farligt som vi lärt oss i yrkeslivet. Genom att använda de strukturerade arbetssätt som är så självklara på jobbet kan vi samla data om tidigare handlingar och komma till insikt om våra värderingar. Varför inte bygga en excelsnurra och boka in månatliga avstämningar med oss själva för att analysera resultatet? Med hjälp av vår egen data kan vi förstå när vi ska lita på magkänslan och när vi ska våga utmana den.

Taggar:föräldraledighet, personlig utveckling, SPIRA

Spåra från din sida.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
F-Gruppen