Kombinera karriär och föräldraskap

Dålig mamma eller Superkvinna?

Inför vår långresa drabbades jag av hybris och jag köpte en hög med böcker som jag planerade att läsa. 11 veckor på en strand är ju ett ganska bra utgångsläge för att hinna med massa lektyr, kan man tro. Jag hann såklart inte läsa allt jag hade planerat men en bok på temat ”självförverkligande” hann jag med och den tänkte jag nu recensera här!

Säkert har ni sett boken Dålig mamma eller Superkvinna av Therese Albrechtson som lanserades i höstas med stor uppmärksamhet i media. Boken lyfter den svåra utmaningen i att vara mamma och samtidigt försöka lyckas med det vi kallar ”att göra karriär”. I boken intervjuas ett antal framgångsrika kvinnor från olika branscher och citat från dem varvas med Therese egna insikter på ett lättillgängligt sätt.

Boken är uppdelad i två delar där den första handlar om problematiken eller utmaningen för ”kvinnor i karriären” och den andra delen ger råd och tips för personer som försöker hantera utmaningen. Eftersom jag föredrar att fokusera på lösningarna så vill jag lyfta fram några av tipsen som presenteras i boken, nämligen att vara mer förlåtande mot dig själv och skippa perfektionismen, att ta hjälp, att välja rätt chef/ledning och rätt partner samt att sätta rimliga förväntningar utifrån din situation.

Det som slår mig när jag läser boken är hur mycket dessa framgående kvinnor har fått uthärda för att nå dit de är idag. Utbrändhet, skilsmässor och en stor portion kritik verkar vara standard för vad man kan vänta sig om man vill lyckas som ”karriärkvinna” på 2000-talet. Jag tycker att Therese lyckas med att blanda (mindre upplyftande) fakta om yrkeskvinnors hälsa, risk för utbrändhet och samhällets brist på jämställdhet med egna reflektioner och väl utvalda citat.

Trots att mycket av det som kommer fram kan kännas rent avskräckande så lägger jag ifrån mig boken med känslan av att allt är möjligt! Andra starka kvinnor har visat att det går att nå den absoluta toppen. Ok, de har alla stött på hinder och motstånd men säg den väg som utan kurvor och gupp leder rakt till målet. Jag känner också något av en skyldighet att fortsätta dessa kvinnors kamp, att lära av deras erfarenhet och att hitta vägar runt de hinder som uppenbarligen finns.

 

För er som vill lyssna på Therese så vill jag tipsa om en kommande F-grupps-föreläsning i Uppsala. Läs mer och anmäl er här

Eller se/lyssna på Therese här https://www.youtube.com/watch?v=RRf-jp1Mhy8

 

Taggar:Bok, karriär, recension, superkvinna, Tips

Spåra från din sida.

Ylva

With a high engagement level, strong analytic skills and a passion for business development and customer contacts I’ve been driving my career towards marketing and sales roles. After 8 years in different marketing positions in Philips Consumer Lifestyle in the Nordic region I left the consumer electronics business to become Head of the Nordic Marketing organization in Luxottica. Luxottica is the leading producer and distributor of sun and prescription eye wear, with a brand portfolio including Ray-Ban, Oakley, Prada, Armani and Chanel. To further broaden my knowledge base and understanding for different business models and industries I took on a role as commercial manager in a Start-up life science Company, called Cellaviva, in March 2015. I have several years of people management experience, with up to 12 direct reports. I’m leading by example and use my personal engagement and goal orientation to inspire and get commitment from my coworkers. As a member of the Nordic Management Team in Philips and in Luxottica I have been responsible for the overall business strategy, in close cooperation with the sales Director. In my spare time I'm pursuing a dream of mine as I'm running a career network in Stockholm, Gothenburg and Karlstad, and empowering career parents.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
F-Gruppen