Kombinera karriär och föräldraskap
hur påverkar misstag din karriär?

Hur påverkar misstag din karriär?

En del säger att misstag är nödvändigt för att lyckas. Och ingen mindre än Winston Churchill sa att framgång är att snubbla från misslyckande till misslyckande utan att förlora entusiasmen. Vi som har eller har haft små barn har rätt bra koll på det här med att utveckling kräver övning och att vägen från att krypa till att kunna gå och till slut springa rymmer ett och annat fall. Så om man vill utvecklas måste man vara beredd på att det kan bli en del misstag längs vägen. Frågan är bara hur misstagen påverkar oss.

Jag tänkte att vi kan kika närmare på hur vi kan vända misstag till utveckling genom att titta några vanliga fallgropar vi kan hamna i och på forsknings som visar hur misstag kan göra oss mer omtyckta och att våra misstag kan göra att vi lättare får kontakt med människor (Bra, va!).

Hur hanterar du misstag?

Att begå misstag inom ett område som känns viktigt kan för många kännas väldigt jobbigt. Jobbiga saker försöker vi hantera. Inom psykologin kan man kalla våra sätt att reagera och hantera sånt som känns svårt för ”coping-stil”. Oftast sker den här hanteringen på automatik. Den automatiska reaktionen och hanteringen grundas på övertygelser om oss själva och andra som sitter djupt rotade inom oss och de här övertygelserna kan bland annat handla om vår syn på misstag.

Vi tittar på 3 vanliga coping-stilar, som kan bli till fallgropar som hindrar oss från att utvecklas. Vi hälsar på hos tre påhittade personer; Maria, Daniel och Anna.

3 vanliga fallgropar

  1. Vid misstag överpresterar Maria och pressar sig hårt för att få bra resultat. Hon försöker göra allt perfekt för att undvika framtida misstag.
  2. Efter ett misstag utför Daniel uppgifter under sin förmåga och jämför sig sedan med andras prestationer. Daniel vågar ändå inte ha höga tankar om sig själv och tror därför inte att det är någon idé att han anstränger sig.
  3. Anna är rädd för att misslyckas igen och undviker därför uppgifter som känns svåra. Det medför att hon sätter upp orimligt låga karriärmål för sig själv, trots att hon egentligen skulle kunna utvecklas och ta sig an svårare uppgifter om hon bara vågade.

Det finns naturligtvis fler fallgropar som kan göra att våra misstag leder oss bort från kunskap, lärdom och utveckling. Men att överprestera och pressa sig hårt, eller att undvika svåra uppgifter, som i Maria och Annas fall är ganska vanligt, och bidrar inte till en sund utveckling. Så hur gör vi då för att komma framåt och att se misstagen som en väg till lärdom och kunskap?

Misstag kan göra dig mer omtyckt

Misstag känns sällan bra, men misstag kan faktiskt göra dig mer omtyckt och göra det lättare att skapa kontakt med andra människor. I psykologin finns något som kallas ”The pratfall effect”. Forskning har visat hur de som aldrig utåt sett begår misstag inte blir lika omtyckta som de som visar att de faktiskt begår misstag. De som begår misstag är ju mänskliga och blir lättare att relatera till, än de som utåt sett ser perfekta ut. Så att våga vara mänsklig, pröva sig fram och begå misstag behöver inte vara så farligt. Dom allra flesta kan relatera till det.

Hur kan misstag påverkar karriären positivt?

För att utvecklas är det nödvändigt att synliggöra för sig själv hur man själv reagerar på och hanterar misstag. Först då kan man uppmärksamma om ens sätt att reagera och hantera misstag hindrar din utveckling och dina karriärsnål eller om de hjälper dig på vägen dit. Det finns ingen one-size-fits-all-lösning. Här bollar jag över några frågor till dig; Hur påverkar misstag din utveckling och karriär? Hur kan du vända misstag till kunskap och lärdom?

  1. Uppmärksamma hur du tänker och känner när du gjort ett misstag.
  2. Uppmärksamma hur dina konkreta beteenden, det du sedan gör, påverkas av misstag.
  3. Fundera på om din reaktion och hur du hanterar misstaget hindrar dig att utvecklas eller tar de dig framåt.
  4. Använd erfarenheten! Fundera på vilka erfarenheter du har fått och hur de kan förbättra framtida beslut.

”Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm.”
– Winston Churchill 

Sist men inte minst; Glöm inte att ha roligt!

/Paulina Gunnardo

Ps. Vill du ha mer psykologi?
Kika in hos Ditt barn & Du där jag skriver om barnets sociala utveckling och föräldraskap eller säg hej i min blogg så blir jag glad!

Taggar:hantera misstag, karriär, karriärmål, personlig utveckling, vända misstag till lärdom

Spåra från din sida.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
F-Gruppen