Kombinera karriär och föräldraskap
personlig effektivitet

En vänlig varning om effektivitet

Jag kom att tänka på en film från 1971 av komikerduon Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Filmen heter Äppelkriget och i den finns en scen med tre bröder. En av dessa bröder var smart, de två andra var inte så smarta. Dom tog lite olika jobb och det gick inte så bra för de två som inte var så smarta, så de fick väl sparken. Den tredje tog jobb som rationaliseringsexpert, och honom gick det så bra för att han rationaliserade bort sig själv (ganska rolig film om du frågar mig). Det finns förstås ett allvar mitt i den i övrigt roliga filmen men det är inte den jag ska prata om här, utan om hur vi i jakten på effektivitet riskerar att göra som den stackars brodern i filmen som effektiviserade bort sig själv.

Personlig effektivitet

Idag är vi många som bråkar med tiden. Hur vi ska få den att räcka till. Nu förtiden snackar man livspussel, balans och stresshantering. Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag och det säger dessvärre en del om vilken kultur vi lever i. Mitt i det här livspusslet, mitt i viljan att utvecklas, viljan att ha tid för relationer och sin hälsa, söker vi efter lösningar för att få allt att gå ihop på de timmar dygnet har. En av de lösningar som presenteras kallas personlig effektivitet.

Personlig effektivitet innebär att vi kan sätta upp mål i relation till den tid vi har och det vi vill göra och att utnyttja tiden på ett effektivt sätt. Det kan handla om att få uppleva mer livskvalité, få mer tid till privatlivet och att minska på stressen. Det kan också vara att öka produktiviteten, att utvecklas och få en rolig karriär. Och det låter ju bra, eller hur? En ganska frestande tanke. I alla fall för mig.

En vänlig varning

Här vill jag skicka med en vänlig varning. För i jakten på effektivitet, hur goda avsikter med den vi än har och hur kloka vi än är, finns en risk att vi effektiviserar för att i nästa stund pressa in ännu mer, orka lite till, nå lite längre och till slut effektivisera bort oss själva.

Den här vänliga varningen vill jag skicka med av två skäl.

  1. Den där kulturen vi just pratade om. Den kultur där stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning och där allt fler upplever sig både fysiskt och mentalt trötta. Vi lever i en på många sätt gränslös kultur, som inte är beroende av när solen går upp eller när solen går ner. Allt pågår. En kultur som faktiskt tycks skada många av oss och som vi lätt kan bli blinda för.
  1. Socialpsykologisk forskning. Mycket inom socialpsykologisk forskning visar att vi vill vara varandra lika. Att vi vill hänga med i samma tempo, göra samma saker, helst inte sticka ut på något sätt. Vi bygger upp förväntningar för både oss själva och varandra för hur det ska vara. Och dom här förväntningarna stämmer inte alltid överens med hur vi människor fungerar och hur vår hjärna ska orka med i det här tempot. Det faktum att vi gör som andra gör innebär att vi lätt blir blinda för den kultur vi lever i, trots att vi är med och bygger och upprätthåller den själva.

Tillsammans utgör dessa två faktum att vi behöver vara väldigt, väldigt varsamma när vi söker personlig effektivitet. För hur bra det än är att vara mer effektiv med sin tid, så finns en risk att vi missar själva poängen och gör som stackarn i filmen som effektiviserade bort sig själv.

Varför effektiv? Vad behöver jag?

Därför vill jag påminna om vad personlig effektivitet handlar om och när den är som bäst; Det är när vi får mer tid och energi till att göra sånt som känns viktigt och värdefullt, när vi får mer utrymme för att leva. Och för att komma dit tror jag att det är viktigt att vi ställer oss två frågor;

  1. Varför. Varför vill jag vara mer effektiv?
  2. Vad behöver jag för att må bra?

När vi tar oss tid att lyssna på våra egna svar på de här frågorna, det är då vi kommer åt oss själva. Jämför dig här inte med grannen, eller med någon annan för den delen. Socialpsykologisk forskning visar ju det, att vi jämför oss med varandra, ibland omedvetet, och att vi vill vara varandra lika. Att vi lätt blir blinda för den kultur vi lever i och därmed vad som är realistiska mål att sätta upp. Vad behöver Du? Vad vill just Du med Ditt liv?

Med en vänlig varning som pekar på den kultur vi behöver förhålla oss till, och två frågor jag tror är viktiga att besvara för sig själv, hoppas jag att Du får mer utrymme, tid och energi till det Du vill med Ditt liv.

Paulina Gunnardo, Beteendevetare

Hälsa gärna på hos mig
Ditt barn & Du – en sajt om barnets sociala utveckling och föräldraskap
paulina.gunnardo.se/blogg

Spåra från din sida.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
F-Gruppen