Kombinera karriär och föräldraskap

Har du en psykopat på jobbet?

Christina Davisson är språkvetare, mental tränare och har under snart tio år hjälpt drabbade att reparera sina skador efter att ha varit i klorna på psykopater.

Nu har Christina nyligen kommit ut med boken ”Har du en psykopat på jobbet? – så avslöjar du psykopatens taktik” (Liber). 

Christina, är det här ett vanligt förekommande problem på arbetsplatser?
Ja. Ett riktmärke är att på en arbetsplats med 50 anställda brukar åtminstone 1 person vara psykopat. Var 5:e vd lär vara psykopat enligt färska studier av Nathan Brooks, rättspsykolog vid Bonds universitet i Australien.

Var hittar vi oftast den här typen av kollegor? På vilken typ av arbetsplatser
och i vilka roller?
Psykopater vill ha ett yrke där de kan styra och kontrollera andra människor oavsett bransch. Helst vill de bli chefer eller vd alternativt få en självständig roll där de kan härska efter eget huvud och bestämma över en mindre grupp personer, t ex som projektledare eller gruppchef.

Finns det några tidiga varningssignaler man ska vara på sin vakt mot?
Förfalskade uppgifter i cv och ansökningshandlingar. 1/3 av cv:n till chefsposter innehåller lögner och 15 procent av toppchefer ljuger om sin utbildningsnivå, enligt Paul Babiak och Robert D. Hare, författare till en klassiker på området: Snakes in Suites – When Psychopaths go to Work.

Vad ska man göra om man som tror att man är drabbad som kollega?
Det beror på vilken position du har och vilka relationer du har knutit på arbetsplatsen. Har psykopaten arbetat där längre än du, är du sannolikt redan baktalad hos chefer och ledning. Är arbetet värt att ta strid för, håll ihop med kolleger du kan lita på och kontakta ditt fackförbund, Arbetsmiljöverket eller internrevisor. I annat fall är det bättre att söka ett annat arbete.

Hur hanterar man som chef en sådan medarbetare?
Skaffa dig kunskaper om psykopater i arbetslivet. Var rak, tydlig och konsekvent i ditt ledarskap. Låt inte psykopaten styra dig och stötta medarbetare som råkar illa ut. Bäst är att få bort psykopaten snarast möjligt från arbetsplatsen i enlighet med gällande anställningsavtal.

Vilken skada kan en sådan här person orsaka på en arbetsplats?
Både psykosociala och ekonomiska skador som infekterad arbetsmiljö, stress och konflikträdsla respektive skador som rör produktionsbortfall, kvalitetsförsämringar och kompetensflykt. I slutänden leder det till försvagad konkurrenskraft och skadad goodwill för arbetsplatsen.

Hur ska man ta sig vidare mentalt om man har råkat ut för en sådan här kollega?
Tyvärr är okunskapen stor bland många berörda yrkesgrupper, t ex skyddsombud och fackliga företrädare. Sök stöd av personer som vet vad psykopati i arbetslivet handlar om. Bygg upp självkänslan och stärk dina svagheter så har du större möjligheter att hålla psykopater ifrån dig framöver.

Varför blir egentligen en person psykopat?
De lärde tvistar. Somliga menar att psykopati är genetiskt betingat och andra menar att det kan vara en följd av tuffa uppväxtförhållanden med okänsliga vårdnadshavare eller en konsekvens av krig och terror.

Här delar Christina med sig av sin kunskap, mycket matnyttigt och läsvärt!

Spåra från din sida.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.
F-Gruppen